Infuziile de plante medicinale sunt folosite din cele mai vechi timpuri atât pentru gustul lor, cât și ca tratamente în diferite afecțiuni și multe dintre aceste plante sunt folosite în farmacologia modernă. Menta, roinița, mușețelul, echinaceea ori levănțica sunt doar câteva exemple de plante ale căror compuși sunt adesea folosiți producerea a nenumărate medicamente, creme și unguente și sunt recomandate atât în medicina homeopată, cât și în medicina alopată. În articolul nostru vei găsi informații despre trei infuzii de plante mai puțin cunoscute pe meleagurile noastre dar care sunt încărcate cu nutrienți și au beneficii importante pentru sănătate. Înainte de a începe îți mai spunem că toate infuziile pe care le vom menționa în acest articol pot fi cumpărate de aici.
Ceaiul de hibiscus
Există hibiscus și în țara noastră și cu siguranță l-ai văzut fie ca gard viu în grădini și parcuri, fie crescut prin ghivece ca ”trandafir japonez”. Însă hibiscusul de la noi ce poartă denumirea de Hibiscus syriacus nu este același cu hibiscusul ce produce florile despre care îți povestim în cele ce urmează. Florile cu care se face ceaiul de hibiscus aparțin unei specii cunoscută sub denumirea latinească de Hibiscus sabdariffa ce este originară din Africa și care s-a răspândit și aclimatizat în anumite zone din America, în Australia și Asia, în secolele XVI – XVII.
În țările de pe continentele menționate anterior, mare parte dintre componentele plantei sunt folosite atât în bucătărie, cât și ca tratament. De exemplu, în Vietnam frunzele tinere și fructele acestei specii de hibiscus sunt folosite la prepararea superi de pește iar indienii pregătesc din florile de hibiscus un preparat asemănător cu un gem ori o zacuscă cunoscut sub denumirea de chutney.
În Europa florile de hibiscus sunt însă cunoscute mai ales datorită ceaiului care se prepară prin infuzarea lor.
Succesul ceaiului din flori de hibiscus se datorează gustului său acrișor asemănător cu gustul merișoarelor, culorii de un roșu închis dar și beneficiilor pe care consumul acestei băuturi le are.
- Este bogat în antioxidanți și vitamina C și ajută sistemul imunitar în lupta cu diferiți agenți patogeni
- Are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene
- Este o bună sursă de fier, vitamina K și potasiu și contribuie la sănătatea sistemului osos
- Controlează nivelul de zahăr din sânge
- Este diuretic natural
Flori de sakura și ceai de sakura
Cine nu a auzit de sakura, faimosul cireș japonez și de festivalul florilor de cireș care are loc în fiecare primăvară în Japonia? Pe blogul MatchaBar găsești un articol dedicat acestui festival, articol plin de informații interesante și pe care îți recomandăm să îl citești dacă și tu ești fascinat de cultura japoneză.
Însă puțini dintre noi sunt aceia care știu că florile de sakura pot fi consumate în diferite forme, inclusiv infuzate. Ceaiul din flori de cireș japonez este o delicatesă și este cunoscut în Japonia sub denumirea de Sakuracha.
Aroma delicată a ceaiului de sakura ascunde și beneficii pentru sănătate ce sunt greu de trecut cu vederea:
- Bogat în polifenoli ce luptă împotriva radicalilor liberi din organism ce cauzează printre altele, îmbătrânirea prematură.
- Este antiinflamator și previne producția de oxid de azot, unul dintre compușii chimici din organism care provoacă inflamațiile la nivelul pielii.
- Albește și protejează dantura
- Stimulează creșterea părului și reduce mătreața
- Contribuie la un aspect sănătos al pielii și contribuie la reducerea petelor pigmentare.
Ceai de Butterfly Pea
Butterfly Pea sau Clitoria Ternatea, este cunoscută la noi sub denumirea de fasolea fluturilor. Din florile acestei plante se prepară ceaiul care a luat cu asalt Instagramul, faimosul ceai albastru care, atunci când i se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie, își schimbă culoarea și devine indigo! Însă dincolo de aspectul său instagramabil, ceaiul albastru are și proprietăți benefice care îl recomandă mai întâi de toate ca o băutură sănătoasă pentru adulți și copii deopotrivă.
- Ajută la prevenirea apariției cancerului
- Este bogat în antioxidanți
- Ameliorează simptomele febrei
- Recomandat în curele de slăbire
- Contribuie la sănătatea părului, a pielii și a unghiilor
- Are efecte relaxante și calmante
Ceaiurile pe care le-am descris pe scurt în acest articol dar despre care am fi putut scrie încă multe alte rânduri, pot fi consumate atât calde, cât și reci sub formă de ice tea, devenind astfel o alternativă sănătoasă la sucurile și limonadele din comerț. Mai mult, dacă dorești le poți combina cu alte flori sau plante ca, florile de lavandă, menta sau mușețel, ba chiar și ceai verde. Adaugă apoi câteva picături de suc de lămâie, miere după gust și în câteva minute vei avea o băutură delicioasă și sănătoasă, preparată în confortul casei tale. Poftă bună!