România nu face excepţie în ceea ce priveşte schimbările climatice cu care se confruntă lumea întreagă, ceea ce înseamnă că și plantele pot fi afectate atunci când nu se iau măsuri adecvate situației. Factorii climatici, pe lângă cei edafici, hidrici şi chimici, influenţează creşterea productivitatea și chiar supraviețuirea plantelor. În acest context, biostimularea este soluția potrivită care susţine culturile agricole şi îi ajută pe fermieri să facă trecerea către o agricultură durabilă.
Ce sunt biostimulatorii și cum ajută plantele să lupte împotriva factorilor abiotici?
Definiţia acordată în UE pentru biostimulatori arata că sunt biosolutii al căror scop este de a optimiza procesele naturale ale plantelor pentru o mai bună toleranță la stresul factorilor abiotici (fizici, climatici și hidrici: aerul, apa, lumina, căldura, umiditatea, vântul). De asemenea, biostimulatorii au rolul de a influenţa pozitiv absorbția și asimilarea nutrienților, cu scopul creşterii calității și/sau randamentului culturii, independent de resursele naturale accesibile, precum și activitatea microbiană a solului și proprietățile fizico-chimice ale acestuia.
Seceta, temperaturile toride, temperaturile foarte mici, vântul, îngheţul lipsa luminii sau, la polul opus, excesul de lumină, afectează semnificativ culturile de plante, ducând la:
- o modulare a evapotranspirației;
- scădere a activității fotosintetice;
- impact direct asupra dezvoltării și producției vegetative.
Cum ajută biostimulatorii plantele?
- aport semnificativ pentru optimizarea fotosintezei;
- contribuie la o mai bună absorbție și asimilare a nutrienților;
- îmbunătăţesc toleranța la stresul abiotic;
- cresc calitatea și randamentul culturilor.
Fiind compuși din ingrediente naturale, biostimulatorii pot avea diverse origini: metaboliți rezultați din fermentație, extracte de alge sau plante, microorganisme, ciuperci, bacterii, aminoacizi, substanțe humice, biomolecule etc. Aceștia sunt disponibili în diferite forme, adaptate utilizărilor și nevoilor fermierilor – sub formă de lichide, microgranule, pulberi etc.
Ce avantaje au biostimulatorii pentru culturile de plante?
Fermierii care au o bună înțelegere a interacțiunilor dintre sol, microorganisme și plantă, au înţeles că biostimulatorii sunt o soluție de viitor pentru afacerile lor. Una dintre principalele provocări cu care se confruntă în ceea ce priveşte culturile pe care le au constă în menținerea conținutului de materie organică din sol și a biodiversității acestuia. Cum disponibilitatea nutrienților în rizosferă este esențială pentru ca planta să își satisfacă toate nevoile nutriționale, fermierii au tot interesul să se bazeze pe biostimulatori pentru a optimiza metabolismul plantelor și pentru a le crește rezistența în caz de stres abiotic.
Prin stimularea metabolismului intern și natural al plantelor și protejându-le de impactul stresului abiotic, biostimulatorii optimizează recoltele agricole. Plantele sunt mai viguroase și mai rezistente la pericolele climatice, asigurând astfel randamente mai bune. Această creștere a aprovizionării cu energie a plantelor – datorită biostimulatorilor – le permite să fie mai tolerante la stresul abiotic, de exemplu, în toate tipurile de medii, în special în fazele principale și riscante de dezvoltare.
Astăzi există multe tipuri de biostimulatori, prezenți sub multiple forme. Unele dintre ele pot fi amestecate și cu alte soluții de fertilizare sau cu produse fitosanitare clasice, și astfel pot fi integrate direct în traseele de cultură. Pentru a le dezvălui întregul potențial, este necesar că fermierii să le înţeleagă pe deplin modul de acțiune.
Este important ca fermierii să ţină cont de următoarele aspecte:
- să se aplice în cantitatea optimă pe cale foliară sau direct pe cale radiculară.
- alegerea perioadei de aplicare este esențială: atunci când planta va fi cea mai receptivă în funcție de obiectivul dorit (răsărire, înflorire, coacere etc.), anticipând perioadele critice care influențează componentele de producție precum înflorirea sau rodirea.
- de condițiile agroclimatice la aplicarea produsului (temperaturi, umiditate, vânturi etc.).
Biostimulatorii sunt, prin urmare, produse excelente pentru stimularea naturală a metabolismului culturilor. Datorită utilizării lor simplificate și raționale, aceştia sunt o nouă soluție pentru fermierii care doresc să se îndrepte către o agricultură durabilă, îndeplinind în același timp nevoile plantelor și obiectivele lor de randament.